AZ EREDETVIZSGÁRÓL

Röviden az eredetiségvizsgálat céljáról: 

Sokan nincsenek tisztában vele, miért van szükség eredetvizsgára egy gépjármű eladásakor, vásárlásakor, legyen szó magánszemélyekről, kereskedésből vásárolt járműről, hitel vagy lízing konstrukcióról.
Természetesen külföldről behozott jármű esetében is szükséges, hiszen a magyarországi forgalomba helyezéshez illetve átíráshoz ez elengedhetetlen az okmányirodában. Célja minden esetben, ahogyan a nevében is szerepel, az eredet - a jármű egyedi azonosítóinak - ellenőrzése. Időközben nem változott-e pl. az alvázszám és a motorszám. Ezzel ki lehet szűrni a bűncselekményen átesett járműveket.

A gépjárművek eredetének kötelező vizsgálatát a 90-es évek végén, 1998-ban vezették be azzal a rendeltetéssel, hogy kétes eredetű, feltételezhetően bűnözéssel összekapcsolható gépjárműveket ne engedjenek a forgalomba. A rendelkezés hatása nem maradt el, a lopott gépjárművek száma jelentősen visszaeset, azok értékesítése szinte teljesen ellehetetlenült.


Érvényessége

Fontos még tudni, hogy 60 napig érvényes egy fel nem használt eredetiségvizsga és értelemszerűen minden tulajdonos váltáskor újat kell készíteni, még akkor is ha csak 2 hónapig volt az autó nálunk és természetesen tisztában vagyunk azzal is, hogy minden rendben van vele. A szabályozásnak megfelelően a járművek tulajdonjog változásának bejelentésére egyébként is mindössze 15 nap áll rendelkezésünkre.


Menete

Hivatalosan a menet két lépcsőből áll. Az eredetvizsgáló nézi át a járművet és ellenőrzi az adatokat, amit továbbít a hatóság felé és ő hagyja jóvá az eredményt. Ennek nagy előnye, hogy nem befolyásolható az eredetvizsgáló. Tehát jobb, ha ezzel számolunk adás-vétel esetén, mind időben, mind anyagilag. Korábban könnyebb dolgunk volt, mert létezett mobil eredetvizsga állomás, ők hívásunkra bárhova kiszálltak.
Ez nem olyan régen megszűnt azzal a céllal, hogy egységesítsék a vizsgálatot minden eredetiségvizsgáztató telephelyen. Összegezve fogjuk ezt fel egy szükséges lépésként, amely végeredményben a mi érdekeinket is szolgálja.


Mire ügyeljünk?

Ha autó vagy más jármű adásvételére kerül sor, akkor érdemes úgy intézni, hogy az adásvételi szerződés aláírása mindenképpen a sikeres eredetiségvizsgálat után menjen végbe, ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.